Burun estetiği nedir ?
Burun Estetiği
Burun yüzümüzün (imajımızın) tam merkezinde bulunan v yeri doldurulamaz bir estetik öneme sahip bir ünite/organdır. Tek başına yüz imajının en dominant, etkili, hafızada kalan parçası olmakla beraber burun, tek başına olduğu kadar yüzün diğer organ v üniteleriyle olan birlikteliğiyle beraber algılanır.
Tek başına çıkıntılı görünen bir burun, elmacık kemiklerindeki basık yayvan görüntüsü düzeltilince gözümüze eskisi gibi çıkıntılı-önde v büyük görünmemektedir.
Beynimizin neleri nasıl görerek algıladığını, hafızaya nasıl kaydettiğini tanımlayan anlatan bu algı mekanizmalarına gestalt algı prensipleri denir. Burun estetiği değerlendirmesi bu bağlamda birbirinden farklı ancak birbirini eşsizce tamamlayan 6 aşamada yapılır. 1. aşamada, burunun kendisine ait mesafe, açı v oranlar dikkate alınır. Kemik yapısı-kıkırdak yapıların yerleşimi v büyüklükleri, burun delikleri ile burun ucunun uyumu gibi, 2. aşama buruna komşuluk yapan yanak, dudak, kaş çizgileri, göz kapakları gibi yumuşak dokuya ait olan yapıların burunla olan ilişkileri v pozisyonlarıdır, 3. aşama da çene ucu, çene konturu, alın ve elmacık kemikleri ile dişler gibi sert (rijit) yapıların burunla beraber oluşturdukları fiziksel v/vy algıya ait-imaja dönük anlam bütünlüğü veya çelişki olup olmadığı ölçülerek değerlendirilir.
4. aşama da genel olarak yüze, özel olarak buruna ait olan mukoza (burun içini döşeyen örtü) cilt yapısı, özellikleri, yara izleri, akne izleri, edinilmiş dikiş izleri, yerleşim v derinlikleriyle bir bütün olarak değerlendirilir. 5. aşamada burun yanında yerleşmiş olduklarından burunla beraber algılanarak göze çarpan derin oluklanmalar (gözaltı torba olukları ile nazolabial oluk denilen burun kenarı dudak köşesi arasındaki vadilenmeler) detaylıca değerlendirilir. 6. Aşama, kişinin fonksiyonel nefes alma kapasitesi v yeterlilik derecesidir, konkalar, septum, valv açıları vb. 7. aşama geçirilmiş kaza, travma veya burun operasyonlarından sonra bize bırakılan; şekil renk bozuklukları, asimetriler, doku kayıpları vb gibi sekellerin değerlendirilmesi v bir önceki operasyon(lar)da kullanılarak kaybedilen dokuların belirlenmesidir.