Yaklaşım
Estetik Cerrahi, Genel
Olayları v nesneleri “olduğu” gibi değil, “olduğumuz” gibi görür, yaşarız.
Kişide beklentiye neden olan sorunu anatomik lokalizasyonu ve yansıttığı imaj içinde değerlendirirken, parçası olduğu çevre v bedensel özellikleri ile bir bütün olarak estetik standartlarca değerlendirmek temel v bütüncül bir yaklaşımdır. Bir gestalt sloganı olan, “bütün, kendini oluşturan parçaların toplamından daha farklıdır” cümlesi, beynin nesne ve olayları (imajları) algılarken seçerek kullandığı mekanizmalarla beraber özgün ve kişiye özel bu bütüncül yaklaşımı tanımlar.
Tek başına bir burnun veya bir organın güzel olması (veya olmaması) estetik bütünlüğü tanımlamaz, tamamlayamaz. Geçerli olan psikososyal boyutu ile konumlandırılan v anatomik olarak tüm yüz içinde dengeli v yüzün diğer formlarıyla uyumlu bir burun form ve fonksiyonudur. Bu bütüncül yaklaşıma, bütün parça ilişkisinden yola çıkarak, estetik standart v algı sistematiğine de atıfla gestalt estetiği adını veriyorum.
Estetik cerrahi uygulamalarında kişileri “hasta olarak” kabul etmeden önce birer birey, bir danışan olarak görmek gereklidir. Başvuran kişilerin her biri bir anlamda hasta, bir anlamda danışan ve bazen bir anlamda bir tüketici yani müşteri beklentisi taşırlar. Doğal olarak danışılan da bazen bir cerrahken bazen bunun dışında fark etmeden alışveriş içindeki bir kişiye dönüşebilir. Bütüncü yaklaşım bu geçişken sınır v alışverişte bir yer v konum belirleyici işlev görür. Sizden talep edilen tıbbi beklentinin psikolojik temellerini, sosyal çevre ile olan ilgisini, bedensel gerekliliğini ve yakınındaki diğer formal yapılarla birlikteliği çerçevesinde uygunluğunu değerlendirir.
Nasıl bedensel olarak, ameliyat öncesi bir anestezist tarafından bedensel sağlık v yeterlilik anlamında değerlendiriliyorsanız, aynı çerçevede psikososyal anlamda da “yeter” anlamda sağlıklı olma veya ameliyata hazır olma durumunuzun gözden geçirilmesinde, kararınızın netleştirilmesi ve sonuçtan alacağınız tatmin duygusunun yüksek olmasında mutlak yarar bulunur. Sonuçta gerekirse ameliyatınız ertelenir veya iptal edilebilir. Zira hiçbir estetik veya plastik cerrahi ameliyatı yoktur ki, etkileri psikolojik veya sosyal açıdan kişi üzerinde az çok iz bırakmasın veya kişiyi biyopsikososyal açıdan olumlu/olumsuz etkilemesin. Adı ne olursa olsun, cerrahi uygulamaların planlaması o nedenle gestalt gibi bir bütüncül değerlendirme sonrasında dönüşüme en hazır zamanda yapılmalıdır.
Bütüncül değerlendirme, kişinin kendi ile veya toplumla olan temas eksikliğinin, bedensel ve maddi bir risk yüklenmeden vy bu dönüşümün gerekliliğini çok boyutlu “gerekçelendirerek”, sizi ve uygulayıcıyı ayrı ayrı kalibre eder. Farkındalığınıza vurgu yaparak, verilecek karardan dolayısıyla sonuçtan en sürdürülebilir v doyurucu seviyede yararlanabilmenize olanak sağlar.
Kişilere, hiçbir girişimin tek başına sihirli olmadığının; bir arada, tamamlayıcı v sürece dayalı yaklaşımlarla en iyi ve kalıcı sonuçların alınabilineceği bilgisinin açık olarak aktarılmasında yarar vardır.