Estetik
Bilim İnsanları Garantili v Erken “Yüz Yaşlanması” için Beklenen Ürünü açıkladılar: Sigara !..
Oca 03 2014Sigaranın sağlığa olan zararları çok iyi bilinir. Konu her daim genç v taze görünmek, sağlıklı olmak veya canlı bir cilde sahip olunması ise kaçınmanız gereken en büyük, sinsi v masum tehlikenin adıdır sigara.
Geçtiğimiz günlerde Amerikan Plastik Cerrahi Derneğince ikizlerde yapılan çalışmalarda sigara içen v içmeyen kardeşler arasında “yüz yaşlanmasını” gösteren çok çarpıcı bilgiler paylaşıldı. Değerlendirmelere göre, stresli çalışma ortamı, alkol, güneşten faktörü, uykusuzluk, kötü beslenme, az su tüketimi gibi faktörlerin etkileri yanında sadece sigaranın yüzde yaşlanma belirtilerinin (geç iyileşme, matlaşma, sarı-gri lekelenme, kırışıklık, sarkma, incelme vb.) oluşmasında en tehlikeli ve ciddi zararı yapan etken olduğu anlaşıldı.
İçerdiği 4000 toksik kimyasal ve dokuların beslenmesini sağlayan damarları daraltarak etkisini gösteren sigaranın yüzde en çok etkisini gösterdiği alan ve neden olduğu etkiler arasında, her kaş arası ve göz kenarlarındaki kırışıklıklar, alın çizgilerindeki belirginleşme, yanak el ve boyunda lekelenmeler, çene çizgisinde ve elmacık kemiklerinde belirsizliğe neden olan sarkma ve kontur kayıpları ilk sıralarda.
Maalesef ülkemiz insanında yaygın görülen göz altı torbalanmaları ve koyu mat renk değişikliklerinin altında da yine sigaranın imzası bulunmakta.
Yüzünüzdeki “yaşlanma belirtilerini” plastik cerrahınıza gitmeden sadece ve basitçe sigarayı “bırakarak” da etkin olarak durdurabilirsiniz.
Bununla beraber, “Yüz Estetiği” hakkında detaylı bilgilendirme, yaşlanma belirtilerinin durdurulması hakkında “Güncel Bilgileri” öğrenmek amacıyla bir plastik cerrah ve/veya dermatologa gitmeniz yeterlidir.
Ameliyatsız Yüz Yenileme Yöntemleri – 3
Ara 30 2013ULTRASOUND (Ses Dalgaları) İLE YÜZ GERME
Yüzde sıkılaşma, yenilenme ve kırışıklık tedavisi yaparken diğer tedavi seçeneklerinden yara, kabuklanma v soyulmaya neden olmaması ile ayrılan bir başka yeni v alternatif tekniğin adı, Ultrasonla Yüz Germedir.
Deri altında 5 mm derinliğe inerek sağladığı yoğun ısı etkisiyle etki gösteren ve güçlendirilmiş ses dalgaları içeren bu teknik ameliyatsız, anestezisiz bir tür yüz germe işlemidir.
Yanak, boyun, alın, göz çevresi, dekolte, el sırtı, kulak önü gibi alanlarda yerleşmiş kırışıklık, gevşeme, sarkma ile giden yaşlılık belirtilerine tek seansda ve 45 dakikada sağladığı canlanma, sıkılaşma, gençleştirme, tazeleme ve gerilme etkisi 6-8 ay sonra tam olarak oturur ve uyararak artırdığı kollajen liflerin uzama etkisiyle 3 yıla kadar devam eder.
Diğer yüz yenileme yöntemlerine olan üstün tarafları, kansız-ameliyatsız-anestezisiz-yara, kabuk, soyulma oluşturmadan-tek seansla-derin ısı etkisiyle elde edilen 3 yıl kadar süren yüz yenileme tekniği olmasıdır. Yüz germe operasyonu geçiren hastaların kaybolmaya başlayan gergin cilt görüntüsünü tekrar kazanmaları için tek seansla uygulanabilen ideal bir yeniden gençleştirme yöntemidir.
PRP
Ara 27 20131. 45 dakika 1 saat arası süren bir işlemdir.
2. Topikal anestezi ile acısız bir işlem olmakla beraber hassas kişilerde sedasyon veya lokal anestezi de tercih edilebilir.
3. İşlem, motor kullanılarak çok noktalı veya deri altına dolgu şeklinde gerçekleştirilir.
4. Aynı anda saç, boyun, dekolte ve el sırtına da yapılabilir.
5. Uygulama sırasında botulinum toksin (botox) enjeksiyonu veya dolgu işlemi yapılmaz.
6. Uygulamanın farklı beden bölgelerine yapılmasıyla sellülit tedavisi, sıkılaşma ve incelme sağlanır.
7. Yılda bir kez tekrarla “etki” kalıcılık kazanır.
8. Tendon, kas, lif, eklem travmalarında, Spor yaralanmalarında veya ağız içi dahil iyileşemeyen dirençli yaralarda çok etkilidir.
9. Genital bölgede sıkılaşma, koyu renklenmenin açılması, dolgunlaştırma gibi “yenileme” amacıyla kullanılır.
10. Kol sarkmalarında çook etkilidir.
Erkekte Kadın Tipi Meme (Jinekomasti)
Ara 19 2013Eski yunanda, gynec (kadınsı) and mastos (meme) anlamına gelir.
Jinekomasti, erkekte iyi huylu kadın tipi meme büyümesi olup, ortalama her 10 erkeğin 6’sında hayatın bir döneminde görülür.
Dolaşımdaki östrojen/androjen dengesizliği sonucu ortaya çıkar. Sadece yağ dokusu birikmesine bağlı meme büyümesine yalancı (pseudo) Jinekomasti denir.
Doğumda plasentadan geçen östrojenle yenidoğanda, puberte ve yaşlılarda da doğal olarak gözlenir.
Bununla beraber testis başta olmak üzere bazı kanser türünde, hipertiroit hastalarında, aşırı alkol tüketenlerde, karaciğer-böbrek hastalarında, hormon içerikli ilaç kullananlarda, ülser için verilen ilaçlar ile digoxin, bazı antibiyotikler veya diazem gibi sık kullanılan ilaçlar sonrasında Jinekomasti gözlenebilir.
Jinekomastinin cerrahi olarak tedavi edilebilmesi için tıbbi tedavi sonrası “6 ay” sebat etmesi gerekir.
Tedavi; yağ dokusu ve meme başı arkasında lokalize olmuş sert fibröz dokuların çıkarılmasıdır (liposuction). Bu amaçla güçlendirilmiş (powered), mekanik (klasik) vy lazer yardımıyla çalışan ince (1-2 mm. çapında) kesici kanüller kullanılır. Ameliyat sonrası, sıvı birikimini önlemek için 3 hafta süresince giyilmesi gereken baskılı giysi veya bandajlar kullanılır.
Bu teknikle elde edilen sonuçlar “oldukça” tatmin edici olup, minimal iz ve tek dikişle erkekte kadın tipi memelere küçülme v şekillendirme kolay v güvenle sağlanır. Hastanede kalma süresi 4-6 saat olup, antibiyotik kullanımına gerek yoktur.
Öngörülemeyen yan etki v komplikasyonlarla karşılaşmamak için tercihiniz; konusunda uzman, deneyimli bir plastik cerrah olmalıdır. Bununla beraber, nadir görülen erkekte meme kanseri genellikle testis atrofisiyle beraberdir.
“10 Soru v 10 Dakikada” Kulak Estetiği
Ara 19 20131. Kulak deformiteleri doğuştan olabileceği gibi, gençlerde bir travma sonrası, yaşlılarda ise en sık kanser sonrası görülür.
2. Doğuştan olan v en sık gözlenen kulak deformiteleri; Mikrotia (kısmi veya tam kulak yokluğu) ve kepçe kulaktır (Prominent Ear).
3. Kepçe kulakla doğan bebeklerin doğum sonrası ilk 3-4 aylık zamanda anneden aldıkları östrojen hormonu sayesinde yumuşak, şekil verilebilir olan kulak kıkırdaklarına bant veya splint uygulanarak kepçe kulak deformitesi düzeltilebilmektedir.
4. Kepçe kulak düzeltme ameliyatları çocuğun sosyal ortamlara (ön okul-Kreş vb.) girdiği 4 yaş, veya erişkin kulak büyüklüğünün % 85 ini kazanacağı 5 yaş civarında yapılır.
5. Bu düzeltme operasyonları sonrasında komplikasyonla sık karşılaşmamak için uygulamanın bir plastik cerrah tarafından yapılması gerekir. En iyi sonuçlar uzmanlık, dokuya saygı v yüksek deneyimle elde edilir.
6. Uygulama için erişkinlerde lokal anestezi yeterli olup 2 kulak operasyonu yaklaşık 1 saat zaman alır.
7. Kıkırdak şekillendirme için en sık tercih edilen giriş yeri, izin saklı kalacağı kulak arkası olup işlemin kalıcı v estetik beklentileri karşılayabilecek düzeyde olabilmesi için kıkırdağa gereken yeterli v uygun şekil verilmesi şarttır.
8. Kepçe kulak ameliyatlarında kanama çok az olup, işten uzak kalma süresi 1-2 gündür. Ameliyat sonrasında hafif baskılama için 2 gün bandana kullanması istenir.
9. Garantili kalıcı ve yeterli düzeltmeler için askı, ip gibi teknikler tercih edilmez. Problemin nedeni olan kıkırdağa kalıcı v sağlam yeniden şekil verilmeyen diğer “kısa süren” tüm teknikler, yetersiz sonuçla beraber yüksek oranda kulağın eski şekline tekrar dönebilme riski taşırlar.
10. Kepçe kulak operasyonları ile beraber eğer varsa ve istenirse, önde veya büyük olan kulak memesine de, kulak kavsindeki kıkırdak çıkıntılara da müdahale edilebiliriz.
Ameliyat Kararı Alırken
Şub 01 2013Plastik Cerrahi
Şub 01 2013Estetik Cerrahi
Şub 01 2013Yaklaşım
Şub 01 2013Olayları v nesneleri “olduğu” gibi değil, “olduğumuz” gibi görür, yaşarız.
Kişide beklentiye neden olan sorunu anatomik lokalizasyonu ve yansıttığı imaj içinde değerlendirirken, parçası olduğu çevre v bedensel özellikleri ile bir bütün olarak estetik standartlarca değerlendirmek temel v bütüncül bir yaklaşımdır.
Burun estetiği nedir ?
Kas 01 2012Burun yüzümüzün (imajımızın) tam merkezinde bulunan v yeri doldurulamaz bir estetik öneme sahip bir ünite/organdır. Tek başına yüz imajının en dominant, etkili, hafızada kalan parçası olmakla beraber burun, tek başına olduğu kadar yüzün diğer organ v üniteleriyle olan birlikteliğiyle beraber algılanır.
Tek başına çıkıntılı görünen bir burun, elmacık kemiklerindeki basık yayvan görüntüsü düzeltilince gözümüze eskisi gibi çıkıntılı-önde v büyük görünmemektedir.
Beynimizin neleri nasıl görerek algıladığını, hafızaya nasıl kaydettiğini tanımlayan anlatan bu algı mekanizmalarına gestalt algı prensipleri denir. Burun estetiği değerlendirmesi bu bağlamda birbirinden farklı ancak birbirini eşsizce tamamlayan 6 aşamada yapılır. 1. aşamada, burunun kendisine ait mesafe, açı v oranlar dikkate alınır. Kemik yapısı-kıkırdak yapıların yerleşimi v büyüklükleri, burun delikleri ile burun ucunun uyumu gibi, 2. aşama buruna komşuluk yapan yanak, dudak, kaş çizgileri, göz kapakları gibi yumuşak dokuya ait olan yapıların burunla olan ilişkileri v pozisyonlarıdır, 3. aşama da çene ucu, çene konturu, alın ve elmacık kemikleri ile dişler gibi sert (rijit) yapıların burunla beraber oluşturdukları fiziksel v/vy algıya ait-imaja dönük anlam bütünlüğü veya çelişki olup olmadığı ölçülerek değerlendirilir.
4. aşama da genel olarak yüze, özel olarak buruna ait olan mukoza (burun içini döşeyen örtü) cilt yapısı, özellikleri, yara izleri, akne izleri, edinilmiş dikiş izleri, yerleşim v derinlikleriyle bir bütün olarak değerlendirilir. 5. aşamada burun yanında yerleşmiş olduklarından burunla beraber algılanarak göze çarpan derin oluklanmalar (gözaltı torba olukları ile nazolabial oluk denilen burun kenarı dudak köşesi arasındaki vadilenmeler) detaylıca değerlendirilir. 6. Aşama, kişinin fonksiyonel nefes alma kapasitesi v yeterlilik derecesidir, konkalar, septum, valv açıları vb. 7. aşama geçirilmiş kaza, travma veya burun operasyonlarından sonra bize bırakılan; şekil renk bozuklukları, asimetriler, doku kayıpları vb gibi sekellerin değerlendirilmesi v bir önceki operasyon(lar)da kullanılarak kaybedilen dokuların belirlenmesidir.
Burun estetiği ameliyatı nedir ?
Kas 01 2012Muayene; kemik kıkırdak, yumuşak doku ve cilt özelliklerinin yanında nefes alma kalitesi de dikkate alınarak yapılır.
Burun estetiğinde tedavi teknikleri nelerdir ?
Kas 01 2012Her burun girişimi, bir sorunun tedavisi amacıyla gündeme gelir. Bu girişimlerin cerrahi olmayan, bir çeşit rötuşa benzer askı-dolgu gibi formları olabildiği gibi, ameliyat adı verilen kapsamlı uygulamalarla da tedavisi mümkündür.
Kısaca, bir lokal anestezi altında bir alana ait yüzeyel bir sorunun kısa sürede giderilmesi işlemi yanında, anestezi altında yapılan rinoplasti teknikleri de bulunur. Rinoplasti adı verilen burun estetiği operasyonlarının nefes almaya yönelik olan girişimlerle beraber olmasınaseptorinoplasti, sadece tek başına bir parça çıkarılmadan septuma dönük işlemlere ise septoplasti veya SMR (submukozal rezeksiyon) denmektedir. Nefes almaya engel olan konka adlı süngerimsi yapıların, artmış boyutlarının (hipertrofi) küçültülmesi işlemleri de (rezeksiyon, koterizasyon) aynı amaçla v eş zamanlı olarak yapılabilmektedir. Burun yapılarında eksik parçaların yerine konmasınaburun rekonstrüksiyonu, ufak dolgu v parçalarla (greft) düzensizliklerin giderilmesine konturplasti, sadece burun ucuna yönelik işlemlere tipplasti, ikincil düzeltme ameliyatlarına sekonder rinoplasti, kolumella denilen en öndeki yapıdan yapılan ufak bir kesi yoluyla yapılmasına açık rinoplasti, bu kesi yapılmadan sadece burun içi insizyonları ile yapılan tekniğe kapalı rinoplasti adı verilir. Doğumsal bir anomali olan yarık dudak/damak hastalarının burun yapılarındaki anomalinin adı CLN (cleft-lip-nose) deformitesidir. Genel olarak burunu ilgilendiren v bir kaza/travma/cerrahi sonucu oluşmuş diğer tüm düzeltici girişimlerin adı burun onarımı veya rekonstrüksiyonu olarak adlandırılır. Bu onarımlar için uygulamada tek uzmanlık dalı, eğitimini 6 yıl boyunca alarak yetkinleşmiş olarak alan plastik cerrahlar veya bu cerrahların yanında eğitimini becerisini başarılı bir şekilde tamamlamış olan KBB uzmanları ile diş hekimi kökenli maksillofasyal cerrahlardır. İlgili konulara ait olan dersler; ülkemizde adı geçen plastik cerrahi dışındaki bu uzmanlıkların eğitim müfredatında, son yıllarda yeni yeni yer bulmaya başlamıştır.
İdeal burun var mıdır, nasıldır ?
Kas 01 2012Kendini oluşturan kemik, kıkırdak yumuşak doku v cilt yapısıyla; yerleşim, boyut, oran ilişkileri normal sınırlarda olan, nefes alma sorunu olmayan v en önemlisi yüzü oluşturan diğer organ v/vy ünitelerle beraberliği tüm açılardan yeterli olan burun o kişi için idealdir.
İdealler standartlaştırılamazlar, herkesin ideali; genetik mirasla sahip olduğu organ ve dokuların yerleşim, yeterlilik ve uyumuyla beraber şekillenir. İdealize edilen tüm değer v kriterler zamandan zamana v kültürden kültüre değişim gösterebilirler. O nedenle ideal bir burunu sadece v tek başına buruna ait ölçümlerle değerlendirmezken, ideal bir değerlendirme ancak kriterler arasına yüzün diğer organ v çizgilerini katarak elde edilebilir. Bu bütünsel değerlendirmeye örnek olarak beğendiğiniz bir arabayı örnek gösterebiliriz, nasıl ki tek başına ideal bir tekerlek, ideal bir far veya ideal bir direksiyonun olması o arabayı ideal bir araba yapmaya yetmez v bizler o arabada bu tek tek bu sayılan ideal parçaların tümünün ideal bir beraberliğini/uyumunu ararız, burun içinde değerlendirme tüm yüz içindeki organların beraberce uyumuyla sağlanmaktadır. Yüz estetiği için bunu en güzel v kısa açıklayan cümle, birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için sloganında ifade edildiği gibidir. İdeal olan da budur.
Memede en sık “10 estetik sorun”
Kas 01 2012Estetik amaçlı yapılan meme ameliyatları; küçültme, büyütme, kaldırma (dikleştirme veya toparlama), asimetri giderilmesi, yeniden meme yapılması, yeniden meme başı yapılması, meme başı belirginleştirme, meme başı şekillendirme, areola küçültme, iz onarımı, meme şekillendirme olarak sınıflandırılabilir.
Meme ameliyatlarından sonra en sık karşılaşılan “7 sorun”
Kas 01 2012Gerçek dışı beklentilerle yapılan v yolu iyi bir planlamadan geçmeyen hiçbir operasyonda kalıcı, tatmin edici sonuçlar kazanılamaz, bunun dışında kalan nedenler arasında;
Estetik Cerrah Üzerine
Eyl 12 2012Estetik cerrahlar, sanatçı mıdır ?
Estetik cerrahi genel olarak cerrahinin, özel olarak plastik cerrahinin bir dalıdır. Sanata konu olan Estetik ise, felsefenin bir dalıdır.
Kolay vy zor burun ameliyatları arasındaki fark nedir?
Eyl 12 2012Bir ameliyatı kolay vy zor yapan nedenler; ameliyatı yapan kişiye, tecrübesine, mental-fiziksel olarak ameliyata hazırlanma sürecine, hastayla olan koordinasyon v iletişiminin kalitesine, hastayı bilgilendirmesine, ameliyat sürecindeki performansına, müdahale ettiği dokuların kalitesine v yeterliliğine, kullandığı malzemeye, seçtiği cerrahi tekniğe, asistanından anestezistine kadar ekibine, stres yönetim becerisi v kapasitesine, hasta ile beraber karar vererek olgunlaştırdığı estetik vy fonksiyonel ama mutlaka rasyonel beklentilere göre değişkenlik gösterecektir.
İster kısa ister uzun, vy ister basit ister en sofistike ameliyat olsun bir cerrahın bu faktörlere dikkat ederek girdiği tüm ameliyatların kolay v başarılı geçme oranı, bu faktörleri dikkate almadan girdiği diğer ameliyatlara göre daha yüksektir. Kolaylık sorumluluk alabilmede, zorluk dikkatsizlikte saklıdır.
Halk arasında bozuk burun estetiğini ifade etmek için burna yakıştırılan 25 tanımlanmış sorun nedir ?
Eyl 11 2012Kısa burun, uzun burun, basık burun, orantısız burun, geniş yayvan burun, büyük/küçük delikli burun, önden içi görünen burun, kanatları yayvan burun, kemerli burun, gaga burun, önü çatallı burun, kaba burun, ince burun, eğri burun, asimetrik burun, yüze göre küçük/büyük burun, düşük burun, kalkık burun, iddiasız burun, profilden kötü burun, sivri burun, şiş burun, ayrık burun…